Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

ik bv

Hoe weet je dat het tijd wordt om een nieuwe loopbaanstap te zetten? Het is niet reëel om in alle gevallen te verwachten dat de onderneming hierover met je meedenkt. Het belang van een onderneming is namelijk groter dan jouw belang! Een onderneming moet verantwoording afleggen aan al haar stakeholders; waarvan personeel er maar één is, naast aandeelhouders, klanten, leveranciers en de samenleving. Je kunt van een onderneming niet verwachten dat ze verantwoordelijkheid nemen voor de groei in jouw individuele carrière. Dat is niet cynisch, maar realistisch. Als betrokken werknemer kun je echter vergroeien met je werk waardoor je als het ware blind raakt voor je eigen groei in je loopbaan. Voor goed persoonlijk loopbaanmanagement, is het daarom noodzakelijk om ook emotioneel zo nu en dan wat afstand te nemen.

Zolang je als professional en als onderneming iets komt brengen en iets komt halen in de ruilrelatie is er meestal niet zoveel aan de hand. En ook als je tijdig aan geeft een bepaalde kant in je carrière op te willen bewegen, is het fair om te zien of de onderneming waar je op dat moment werkt, je daarin kan ondersteunen. En als dat niet het geval is, zul je zelf in beweging moeten komen. We zullen meer en meer toe groeien naar periodes van een jaar of vijf, waarin werkondernemers klussen klaren voor bedrijven. De verantwoordelijkheid om je eigen loopbaan te managen, en jezelf voor te bereiden op je volgende stap, ligt in dat model bij jezelf. De laatste schattingen zijn dat we in Nederland inmiddels al met zo'n 800.000 van deze werkondernemers zijn, ook wel zzp'ers genoemd. De verwachting is dat dat aantal de komende jaren alleen maar verder zal stijgen.

Kortom: denk dus elk jaar na over je volgende stap, zit je nog op je plek en voor hoe lang nog? Denk over jezelf na in termen van: 'wat kom ik brengen aan organisaties?' ' Op welke manier kan ik een verschil maken voor een organisatie?'.Je moet jezelf zien als een merk waardoor je bijvoorbeeld ook te maken zult krijgen met marketing van jezelf. In feite moet je naar jezelf gaan kijken als een 'ik bv'.

Degenen die zelf regie houden en zelf in actie komen, hebben de eerste belangrijke stappen gezet.

paul

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437