Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Recessie

De laatste weken hebben de beurzen een flinke rally achter de rug. Koersen zijn, naar verhouding, fors hersteld en wel zo'n 30% opgelopen ten opzichte van het niveau van eind vorig jaar. Koersen zijn echter nog lang niet op het niveau als voor de vrije val waarin ze eind vorig jaar terecht kwamen.

In de regel lopen de beurzen altijd vooruit op de reële economie. Net zo goed trouwens als de reële economie ook vertraagd reageert op de beurzen. De grote vraag die men zich nu stelt is, hebben we het dieptepunt bereikt, of maken we nog een keer een terugval? Niemand weet het antwoord op die vraag, en ik uiteraard ook niet. Maar ik kan wel vaststellen dat die onzekerheid invloed heeft op het personeelsbeleid van ondernemingen.

Ik merk dat veel ondernemingen op dit moment worstelen met het kiezen van koers. Veel flexibel personeel is de afgelopen maanden al naar huis gestuurd. Tegelijkertijd zie je op dit moment dat een aantal ondernemingen, die vooraan in de cyclus zitten, weer wat aan het nadenken zijn om wat flexibel personeel aan te gaan nemen. Mogelijk betekent dat dus goed nieuws voor de uitzendbranche. Terwijl aan de andere kant nog een aantal bedrijven nu pas begint te reorganiseren, of die op dit moment middenin reorganisaties zitten. Door de overlegstructuur van de Nederlandse economie, duurt het soms wel negen maanden, vanaf het managementbesluit totdat een reorganisatie ook echt gaat lopen. Een merkwaardige tijd dus, waar twee bewegingen tegelijk plaats vinden.

Mijn advies is om te allen tijden de koers vast te houden voor je eigen richting in je loopbaan. Als je zelf weet waar je naartoe wil, dan is belangrijkste stap gezet. Als je de keuze eenmaal hebt gemaakt, geeft dat de energie om de goede dingen te doen. Zelf aan de bal bijven dus.

paul

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437