Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Ondernemers: train je veranderingsspieren61% van alle business leaders ziet veranderen als de grootste uitdaging voor hun onderneming. Dat is wat recent onderzoek van Global Operations van PWC aan toont.

We leven in een tijd waarin bedrijven extreem snel kunnen groeien in korte tijd. Sommige internetbedrijven groeien zelfs in een paar jaar tijd van een start-up uit tot een miljardenbedrijf. Duizelingwekkend en vroeger onvoorstelbaar.
"We kennen inmiddels de voorbeelden van bedrijven die niet met hun tijd mee gingen. Polaroid bijvoorbeeld, dat de invoering van digitale fotografie compleet miste. Wat denk je van Ecyclopedia Brittanica, dat links en rechts door Wikipedia op het internet werd ingehaald? Recenter zagen we Nokia het moeilijk hebben."
Hoe wapen je je als bestaand bedrijf? Door continu te veranderen. Maar misschien is wel de grootste uitdaging om te beginnen met veranderen terwijl alles nog goed lijkt te gaan. En als je de verandering inzet: hoe moeilijk is het dan om echt door te zetten als het even tegen zit? Dus niet oppervlakkig aan de oppervlakte wat cosmetische wijzigingen doorvoeren in het bedrijf. Maar echte veranderingen in gang durven te zetten die diep ingrijpen in de bestaande business. Veranderingen die het bestaande verdienmodel essentieel veranderen.

Natuurlijk is het voor een start-up zonder lange historie meestal wat gemakkelijker. Ze heeft immers bijvoorbeeld geen lange historie met ingesleten gewoontes en overhead. Een start-up heeft ook geen bestaande factory footprint. Maar ook een bestaande onderneming heeft voordelen die ze kan uitspelen tijdens een transformatie.

Er zijn ruwweg drie manieren om het proces van verandering intern te begeleiden voor een onderneming. Door op verschillende manieren teams samen te stellen die de verandering in gang kunnen gaan zetten.
  1. Top down teams
  2. Bottom-up teams
  3. Gelegenheidsteams (SWAT teams)
Een top down, of centraal team, is vooral geschikt als de hele organisatie moet worden aangepakt. Als de veranderingen verschillende business units van de onderneming raken. Deze manier van werken is vaak ook geschikter als er sprake is van silo vorming in het bedrijf. Dit team kan dan wat gemakkelijker over de silo’s heen werken.

Een bottom up team, of federatie team, is vooral geschikt als de veranderingen geleidelijk zijn. Als het meer een evolutie dan een revolutie is. Over het algemeen kan deze aanpak worden gebruikt als de veranderingen voor het bedrijf wat minder complex zijn.

Tenslotte is er de gelegenheidsformatie, oftewel het SWAT team. Deze teams kunnen snel worden samen gesteld. Ze vliegen in, doen hun werk, en gaan daarna weer terug naar hun dagelijkse werk. Deze teams zijn geschikt om kleinere veranderingen door te voeren. Nadeel kan hier zijn dat het moeilijk is om de juiste prioriteit te geven als het SWAT werk concurreert met dagelijkse taken.

Bestaande ondernemingen moeten als het ware hun spieren trainen om te leren hoe ze continu kunnen veranderen. Afhankelijk van de verandering, moeten ze beslissen wat voor soort teams ze daarvoor in gaan zetten.

Als mensen vanuit de interne organisatie worden toegevoegd aan de verander teams, let dan in het bijzonder op de volgende drie zaken:
  1. Selecteer voor de verander teams alleen de beste mensen, de high performers, mensen met potentieel. Misschien wel mensen die ergens een consulting achtergrond hebben in hun werkervaring.
  2. Voor de selectie: bekijk beoordelingen van de laatste 3 jaar.
  3. Geef mensen een terugkeer garantie als het project is afgerond. Zodat ze hun loopbaan kunnen voortzetten in de bestaande organisatie.
Veranderen moet in deze markt. De smaak van klanten verandert, klanten hebben meer keus en veranderingen gaan in een tempo zoals we dat nog niet eerder hebben gezien in de geschiedenis.

Hope this inspires.

Paul Donkers


Wil je verder lezen over veranderen? Een van de beste boeken op dit gebied ooit is geschreven is waarschijnlijk het boek van Clayton M. Christensen met The innovators dillema. Je kunt een korte recensie van dit boek en meer gerecenseerde boeken kun je vinden in onze resource hub.


Twee eerdere columns die we schreven over veranderen:

Inertie, een sluipmoordenaar voor ondernemingen van Herman van Herterijck

De vierde industriële revolutie van Paul Donkers

Verder hebben we meer dan 100 columns vrij beschikbaar via onze gratis bibliotheek.

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437