Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Exponentieel denken voor bestuurdersWat gebeurt er als zonne-energie, kennis, computers en nieuws over een paar jaar bijna gratis zijn voor iedereen?

De snelheid waarmee technologie ons leven beïnvloedt is duizelingwekkend. De ‘Wet van Moore’ schrijft voor dat de rekensnelheid van computerprocessors elke paar jaar verdubbeld. Een voorbeeld: een volledig DNA onderzoek kostte in 2001 nog meer dan de prijs van een straaljager en een Boeing 747 samen. In 2016 is die prijs inmiddels gezakt tot onder de 1000 euro. Over een paar jaar kost hetzelfde DNA onderzoek nog paar cent.

En zo gaat het met veel dingen. Dingen die nu nog een vermogen kosten, kosten over een paar jaar nog slechts een fractie van het oorspronkelijke bedrag.

Volgens de filosofie van Singularity gaat de computer, door de kettingreactie van versnellingen, straks de mens inhalen. Het is dus niet eens zo dat alles verandert zoals vaak wordt gezegd. Het is nog sterker: de veranderingen versnellen juist.

Het Singularity denken gaat uit van zes D’s waarin kan worden gekaderd:
  1. Digitized, vrijwel alles kan tegenwoordig worden gedigitaliseerd
  2. Deceptive, vaak hebben uitvindingen of doorbraken een paar jaar nodig voordat ze echt goed worden
  3. Disruptive, nieuwe verdienmodellen zullen steeds vaker in slechts een paar jaar tijd complete industrieën op zijn kop zetten door een totaal nieuwe benadering. Denk bijvoorbeeld aan jonge bedrijven zoals AirBNB of Uber. Heb je bijvoorbeeld al gezien hoe Uber sinds kort met autonome auto's rond rijdt in Pittsburgh?
  4. Dematerialized, denk bijvoorbeeld aan toegang tot informatie. Met een eenvoudige smartPhone heb je tegenwoordig toegang tot een vrijwel oneindige hoeveelheid informatie.
  5. Demonotized, communicatie via Facetime of Skype is inmiddels gratis. Zonne-energie zal binnen afzienbare tijd ook vrijwel gratis zijn.
  6. Democratized. Gratis in combinatie met een smartphone geeft je de mogelijkheid om vanuit het niets een miljard mensen te bereiken.
Hoe gaan de mensen hiermee om die dagelijks leiding geven aan de bedrijven? De ‘grote en kleine jongens’ van vandaag? Hoe kun je je als bestuurder van een bedrijf open stellen voor deze ontwikkelingen? En nog sterker: hoe kun je als bedrijf op deze versnelling inspelen? Moet je hiermee rekening mee houden? En zo ja, hoe dan?

Technologische veranderingen versnellen de veranderingen in onze samenleving en voor onze bedrijven. Het is de verantwoordelijkheid van de bestuurders die nu leiding geven om hier op in te spelen.

Hope this inspires.

Paul Donkers

Singularity werd voor het eerst beschreven door Ray Kurzweil.

Verder lezen?

By Paul Donkers

"my purpose is to help improve strategy execution, to create high performing teams and coach for effective business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437