Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Is je onderneming ondernemend genoeg?

Ik lees heel wat jaarverslagen en publicaties van ondernemingen. Wat me dan altijd opvalt is hoe vlot woorden als innovatief, baanbrekend en grensverleggend de revue passeren. Knap natuurlijk, zeker in een wereld die razendsnel evolueert. Het internet, nanotechnologie, of een viool gemaakt met een 3D-printer. Je kan het zo gek niet bedenken.Maar als je er dan even de omzetcijfers en de groeicurves bijneemt, dan krijg je in de meeste gevallen onmiddellijk een heel ander verhaal.

Interne blindheid
Wat blijkt? Gevestigde waarden in het bedrijfsleven gaan meestal voor ‘meer van hetzelfde’. Door interne blindheid missen ze de nieuwe evoluties compleet. En als ze dan toch in actie komen, sturen ze vaak te laat en te beperkt bij zodat het resultaat ook navenant is. Ondertussen worden ze gepasseerd door nieuwkomers. Professor Clayton Christensen van de Harvard Business School, die dit fenomeen onderzocht, lanceerde de term ‘disruption’.Een klassiek voorbeeld is IBM, de technologiereus die de ontwikkeling van de personal computer compleet miste. Of recenter: Blockbuster die de nieuwe technologieën negeerde en zijn plaats moest afstaan aan Netflix. Meestal breken nieuwkomers zoals Tesla, Airbnb en Uber door, terwijl de oudere garde de boot keer op keer mist.

Hoog tijd om wakker te worden. Dat vindt ook Alain Dehaze, de nieuwe Belgische CEO van Adecco. Volgens hem is de digitale revolutie een grote uitdaging voor het bedrijfsleven. Met ‘big data’ bijvoorbeeld kan men zoveel te weten komen over een bedrijf dat sectoren zoals het hotelwezen en de uitzendsector door elkaar worden geschud. ‘De technologie zal de spelregels ingrijpend veranderen’, aldus Dehaze.Echte ondernemers
Wat hebben we nodig? Ondernemers! Echte ondernemers reageren proactief. En neen, dat is niet hetzelfde als het opkopen van start-ups, het inhuren van zelfstandige consultants of het aangaan van een joint venture. Op zich is daar natuurlijk niks mis mee, maar wat we echt nodig hebben is ‘echte ondernemende medewerkers’ binnen het eigen bedrijf - op alle niveaus en in alle disciplines. Zelf ondernemen. Daar draait het om.

Enkele tips:
  • Rekruteren. Screen kandidaten niet enkel op vaardigheden. Kijk ook naar hun competenties en hun karakter. Met andere woorden: zit er een ondernemend iemand voor je neus?
  • Briefing. Maak duidelijk dat denken ‘out of the box’ de regel is, niet de uitzondering.
  • Experimenteren. Geef ruimte om te experimenteren, laat fouten toe en bouw verder op de ‘learnings’
  • Budget. Voorzie jaarlijks in een vast budget om die experimenten aan te moedigen en te financieren.
  • Klanten. Zorg ervoor dat zoveel mogelijk medewerkers uit verschillende disciplines regelmatig contact hebben met de markt zodat ze geïnspireerd raken en hun bevindingen kunnen delen in panels (crossfunctional) en brainstormsessies. Op die manier kan je nog betere en nieuwe oplossingen bedenken voor bestaande en nieuwe klanten.
  • Nieuwe ontwikkelingen. Kijk naar buiten. Zorg ervoor dat het ganse bedrijf systematisch op de hoogte blijft van de nieuwe ontwikkelingen in de markt. Volg op de voet de nieuwe technologische ontwikkelingen. Stimuleer bij iedereen ‘outward looking’.
Samengevat: sta open voor nieuwe dingen en kijk niet alleen in je achteruitkijkspiegels. ‘Foresighting’ in plaats van navelstaren is de boodschap!

Prettig weekend,

Herman

By Herman van Herterijck

"my ambition is to put the importance of pragmatic and continuous self-coaching on the agenda of current business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437