Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Mensen aansturen: hoe doe je dat?

Er zijn zo van die dingen die je leert door ‘te gissen en te missen’. Mensen aansturen bijvoorbeeld: er bestaat geen standaardmanier om dat te doen. Niks mis met trial-and-error, maar die aanpak vraagt tijd. Tijd die je meestal niet krijgt.Een voorbeeld. Jaren geleden ging ik in een bedrijf aan de slag als crisismanager. Met een duidelijke boodschap van de bedrijfstop: zorg voor een snelle ommekeer. Op dat moment besefte ik pas ten volle dat trial-and-error niet meer volstond. Ik had te maken met een team van specialisten – sommige zelfs van wereldniveau – en toch bleven de resultaten uit. Wat doe je dan?

Na enkele weken van doorgedreven gesprekken, lijstte ik volgende pijnpunten op:
  • er was groei maar beperkt, met horten en stoten;
  • er was innovatie maar blijkbaar was de concurrentie ons altijd net iets te snel af;
  • onze productiecapaciteit was ruim en toch wisselden ‘overstock’ en ‘out of stock’ elkaar af;
  • onze ‘klantenbasis’ was sterk, maar de klachten van klanten stapelden zich op.
Conclusie: “Wat staat er in de weg?

Die vraag was ook het enige punt dat ik op de agenda plaatste toen ik een datum prikte voor een tweedaagse team workshop.

Ik liet de groep een SWOT-analyse maken. En dat leverde een verrassend resultaat op: onze specialisten waren top in hun vakgebied maar wisten niet hoe ze met elkaar moesten omgaan. Sterker nog: ze hadden elk hun eigen jargon en bekeken problemen alleen maar vanuit hun ‘eigen taal’. Eerder niet kunnen dan niet willen dus.

Gevolg? Iedereen werkte in ‘silo’s’: naast elkaar in plaats van met elkaar. Dat leidde uiteraard tot heel wat frustratie.

Ik gooide meteen het roer om. Op een flipchart schreef ik: “Hoe kan je je werk beter doen mét de hulp van anderen?” Het ging dus niet over wat je zelf kan verbeteren, maar over wat je samen kan verbeteren. Geen evidente oefening. Maar de trend was gezet en tijdens de discussies in groep werden de echte ‘bottlenecks’ zichtbaar.

Zo gaven de salesmanagers elke vrijdagochtend hun verkoopprognoses door. Daarna pasten de mensen van de planning de prognoses aan op basis van hun ervaring – enkel gericht op het verleden dus - en die informatie werd bovendien zonder verdere discussie doorgegeven aan de productie-eenheden. Meteen was duidelijk waarom ‘overstock’ en ‘out-of-stock’ elkaar constant afwisselden.
De oplossing was eigenlijk simpel: de planning werd voortaan samen met de sales- en marketingmanagers opgesteld, onder leiding van de ‘chief planning’. En met oog voor de toekomst: plannen door achteruit én vooruit te kijken. Binnen de twee maanden was het voorraadbeheer significant verbeterd.

Eenzelfde verhaal bij het ontwikkelen van nieuwe producten. Innoveren gaat veel sneller wanneer ‘research and development’ (R&D), productie en marketing parallel in plaats van sequentieel samenwerken.

Alles draaide met andere woorden om ‘cross-functional’ en ‘cross-level’ samenwerken. Om die manier van werken te institutionaliseren, plande ik bij elke team meeting op het einde van de vergadering telkens wat extra tijd om het ‘samen werken’ te bespreken. Week na week kwamen er nieuwe ideeën naar boven en het team werd met de dag meer open en performant.

Levensles? Het volstaat niet om alleen aandacht te besteden aan de ‘wat-component’. Zonder voldoende tijd en energie voor de ‘hoe-component’ zal het je niet lukken. Hoe intenser de samenwerking en het teamwerk, hoe beter je de strategie van je bedrijf in effectieve actie kan omzetten. Twijfel je nog? Bekijk eens aandachtig hoe een succesvolle sportcoach zijn team kneedt.

Prettig weekend,

Herman

By Herman van Herterijck

"my ambition is to put the importance of pragmatic and continuous self-coaching on the agenda of current business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437