Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

De wereld is aan de ondernemer!

“De komende generatie van jongs af aan vertrouwd maken met en aanzetten tot ondernemingszin, via initiatieven die een brug slaan tussen onderwijs en bedrijfsleven, voor meer welzijn en welvaart in Vlaanderen.” Dat is de missie van de vzw Vlaamse Jonge Ondernemingen – kort: Vlajo Een paar weken geleden had ik het genoegen in de Vlajo-jury te zitten en ik garandeer je dat dat allesbehalve saai was. Ik was erg onder de indruk toen de twintig jonge ondernemers de revue passeerden.Start Academy by Vlajo
Het concept is simpel. Elke deelnemer (die door de eerste ronde, namelijk de ideeënselectie geraakt), krijgt de gelegenheid om in een korte tijd de essentie van zijn businessplan voor te stellen, en daarna krijgt de jury – ik dus ook – de kans om de kandidaten op de rooster te leggen. Geselecteerde kandidaten krijgen vervolgens enkele weken de tijd om de financiële haalbaarheid en het plan van aanpak verder uit te werken met behulp van een coach waarna het finale plan opnieuw wordt voorgelegd aan de jury.

Heel wat voorstellen zijn echt origineel en innovatief. Dat had ik eigenlijk wel verwacht - waarom zou je anders een jury optrommelen, toch? Maar ook het niveau van de businessplannen was verbazend hoog, en dat had ik eerlijk gezegd niet verwacht van jonge ondernemers, zonder ervaring en meestal nog op de schoolbanken.

Echte ondernemers met passie en lef! Niet wachten op een diploma. Gewoon doen. Met een doordacht en uitgewerkt plan. Als zakenman en ondernemer kan ik dit soort initiatieven alleen maar aanmoedigen.

Ondernemerstalent kweken
Je vraagt je misschien af waarom ik die projecten zo uitbundig bejubel. Simpel. Ik wil gewoon zeggen dat Vlaanderen wel degelijk ondernemerstalent kweekt in scholen en op universiteiten, en dat er gelukkig ook platformen bestaan – zoals Vlajo – om dat talent aan te boren. Misschien moet men in ‘de media’ eens wat meer focussen op dit soort positieve boodschappen? Weg met de verzuring, zou ik zeggen.
Ook de scholen en universiteiten moeten zelf hun duit in het zakje doen. Enkele krachtlijnen:
  • Diversiteit. De beste ideeën komen van groepen die samengesteld zijn uit jongeren met een verschillende achtergrond en opleiding.
  • Stage. De meeste kandidaten hebben van het ondernemerschap geproefd via stages of vakantiejobs. Of ze komen uit een familie van ondernemers.
  • Communicatie. Een goed idee volstaat niet. De beste kandidaten kunnen hun project ook zeer goed aan de man brengen. Ze begrijpen het belang van duidelijke en krachtige communicatie, zowel schriftelijk als verbaal.
  • Présence. De meeste kandidaten hebben geen plankenkoorts. Présence, flair en een tikkeltje nonchalance. Knap om te zien hoe deze jonge mensen al heel wat charisma en overtuigingskracht op tafel gooien. Schoolopdrachten en activiteiten bij jeugdbewegingen spelen daarbij vaak een belangrijke rol, zo blijkt uit hun verhalen.

Kan de bedrijfswereld zelf iets doen? Uiteraard! Geef jongeren een kans via vakantiejobs, stages en tijdelijke contracten. En vooral: sta open voor hun frisse kijk.

Een tip: laat jongeren in je bedrijf voldoende deelnemen aan brainstormsessies en workshops. Zelf deed ik die oefening vaak via een shadow board die volledig bestond uit jongeren. Meer daarover in een volgende column.

Geniet van het weekend!

Herman


By Herman van Herterijck

"my ambition is to put the importance of pragmatic and continuous self-coaching on the agenda of current business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437