Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Wil je groeien? Ga op zoek naar mensen die vooruitzien!

Flexibiliteit. Een woord dat overal opduikt tegenwoordig, en niet in het minst bij jobomschrijvingen. Managers moeten zich kunnen aanpassen, ze moeten flexibel zijn en ze moeten weten om te gaan met een werkomgeving die continu en razendsnel evolueert.Ik merk dat taken en verantwoordelijkheden niet meer strikt gebonden zijn aan tijd en ruimte. Het spreekt dus voor zich dat flexibiliteit een onmisbare eigenschap is, maar ik vraag me soms af of dat wel voldoende is. Wie zich gemakkelijk kan aanpassen, is doorgaans gelukkiger en succesvoller, dat is logisch. En toch ligt de nadruk volgens mij al te vaak op ‘reageren’, terwijl dat eigenlijk ‘anticiperen’ zou moeten zijn.

Proactief handelen en alles wat daarbij komt kijken, is vaste prik in de columns van tèn company. Het onderscheid tussen reageren en anticiperen kan men niet genoeg benadrukken, lijkt me. Zeker in een steeds meer geglobaliseerde en door technologie aangestuurde werkomgeving. Kleine starters kunnen vandaag multinationals beconcurreren, dat was vroeger gewoon totaal ondenkbaar. Een baanbrekende applicatie voor smartphones bijvoorbeeld kan de wereld op z’n kop zetten, terwijl gevestigde waarden er sprakeloos bij staan omdat ze te lang vasthielden aan hun oude manier van werken.

Eigenlijk draait alles om ‘vooruitzien’ (foresighting). Positief reageren op verandering is het minimum, maar wie proactief in actie komt en er dus al staat op het moment dat anderen pas reageren, heeft altijd een streepje voor. Dat zijn de echte talenten die we nodig hebben.

Hoe rekruteer je dergelijk talent? En hoe stimuleer je dit soort mensen binnen je bedrijf ? Een nog grotere uitdaging: hoe vermijd je dat deze mensen weglopen? Niemand ziet z’n beste mensen graag vertrekken. Samengevat: talent zoeken, vinden, rekruteren, stimuleren én vasthouden. Daar draait het om.

De praktijk leert ons dat dergelijke baanbrekers zich snel ongemakkelijk gaan voelen in situaties met:
  • te veel inward looking (in plaats van outward looking);
  • gebrek aan budget om te experimenteren;
  • eindeloos lange beslissingsprocessen;
  • te weinig diversiteit;
  • directies die remmend werken.
Elimineer alvast dergelijke hindernissen, als je vooruitziendheid en proactiviteit wil stimuleren binnen je onderneming.

Prettig weekend,

Herman

By Herman van Herterijck

"my ambition is to put the importance of pragmatic and continuous self-coaching on the agenda of current business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437