Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Geef het toeval een kans!

Albert ‘Beto’ Perez. Nooit van gehoord? Als ik je zeg dat hij de grondlegger is van Zumba gaat er gegarandeerd een belletje rinkelen. Zumba is een fitnessprogramma gebaseerd op Latijns-Amerikaanse dans. Een wereldwijd succes. En toch is deze hype gewoon een toevalstreffer!



Toeval speelt wel vaker een sleutelrol in ons leven. Maar af en toe moet je wel een handje toesteken. Een positieve ingesteldheid en een flinke dosis improvisatie: meer is er vaak niet nodig om een baanbrekend resultaat te bereiken.

Toen Beto midden jaren negentig merkte dat hij de muziek voor zijn aerobicsles niet bij zich had, had hij gewoon rechtsomkeer kunnen maken. Maar dat deed hij niet. De les ging gewoon door en hij gebruikte de muziek die hij toevallig bij zich had. Meteen was Zumba geboren: fitnessoefeningen die te vergelijken zijn met aerobics, maar dan op het ritme van salsa, merengue, samba en cumbia. Vanuit Colombia veroverde Perez de hele wereld. Zumba betekent niet voor niks ‘snel bewegen en lol hebben’!

Toevalstreffer
Idem voor penicilline. Alexander Fleming was bezig met een onderzoek naar stafylokokken toen hij op een van zijn voedingsbodems toevallig de schimmel Penicillium notatum aantrof. Tot zijn verbazing merkte hij op dat alle bacteriën rondom de schimmel verdwenen waren ... Ook een toevalstreffer dus. Maar wel eentje die duizenden mensenlevens heeft gered.

De kerngedachte in deze column is simpel. Dagelijks maken we fouten en er zijn altijd wel dingen die mislukken of die niet lopen zoals we hadden gedacht. Laat op dat moment vooral het hoofd niet hangen, ook al klinkt dat misschien een beetje klef. Uiteraard zal je niet elke mislukking kunnen omturnen tot een succesje. Maar denk eraan dat creatieve geesten met een positieve ingesteldheid in dit soort situaties altijd een streepje voor hebben.

Alberto kon gewoon naar huis gaan en Alexander had zijn beschimmelde platen in de vuilnisbak kunnen kieperen. Maar dat deden ze niet. Ze kozen er bewust voor creatief om te gaan met de nieuwe situatie die zich voordeed. Wist je bijvoorbeeld dat de kleefstof die gebruikt wordt bij post-its eigenlijk ontstaan is toen er bij de productie van een sterke kleefband iets misging?

Probeer gewoon
Conclusie:
  • Denk positief. Probeer je mislukkingen ook eens vanuit een andere hoek te bekijken.
  • Denk creatief. Denk in termen van oplossingen, niet in termen van mislukkingen.
  • Geef jezelf de kans om fouten te maken en eruit te leren.
  • Probeer gewoon en zet door. Geloof in je eigen kunnen en dan heb je het geluk vanzelf aan je kant.
Weet je, op een dag was ik met een salesmanager op klantenbezoek in Singapore. Ze vertrouwde me toe dat ze eigenlijk al lang op zoek was naar gezondere aroma’s voor jellies, een soort van gelatinedessert. Maar de ‘bio-jelly’ bleef uit. Tot ze, tijdens ons werkbezoek nota bene, zelf met de oplossing kwam aandraven! Een combinatie van ‘jelly-poeder’ met thee. Beide elementen zaten al in haar assortiment maar de onverwachte combinatie zorgde voor de doorbraak.

De dame in kwestie bleef niet zeuren over het trage R&D-proces. Dankzij haar positieve ingesteldheid zorgde ze gewoon zelf voor een nieuw product. Jellies op basis van lekkere biothee!

Prettig weekend,

Herman

By Herman van Herterijck

"my ambition is to put the importance of pragmatic and continuous self-coaching on the agenda of current business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437