Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Creëer je eigen special forces binnen je bedrijf!

Het einde van het klassieke organigram?

Wat hebben Thrombogenics en Rituals Cosmetics met elkaar gemeen? Of laat het me anders zeggen: Verbaast het jullie niet dat de kleine spelers tegenwoordig vaak voor de grote doorbraken zorgen?

Zo pas nog heeft Jetrea, het oogmedicijn van Thrombogenics, een positieve beoordeling gekregen van het Europese ‘Committee for Medicinal Products for Human Use’. De weg naar de Europese markt ligt daarmee open, en in de Verenigde Staten draait de verkoop al op volle toeren.Is dit Leuvense biofarmabedrijf een uitzondering? Helemaal niet. Vraag maar aan Raymond Cloosterman. Hij maakte carrière bij Unilever, maar uiteindelijk richtte hij zelf een bedrijf op om zijn baanbrekend concept Rituals Cosmetics snel in de markt te kunnen gooien. Trendy wellnessproducten tegen aantrekkelijke prijzen blijken een schot in de roos.

Nog eentje? Schoenen Torfs. Gestart in Mechelen op de markt maar ondertussen een goed draaien schoenenketen.

Vinnig
Wat ik wil zeggen, is dat starters en kleine ondernemingen zoals spin-offs en familiebedrijven vaak sneller, creatiever en efficiënter zijn dan grote multinationals. Die blijken in veel situaties te traag en te bureaucratisch om succesvol te innoveren, ook al hebben ze meer middelen.

Vinnig en wendbaar versus log en bureaucratisch dus. Log staat voor kokers: allerlei functies en lagen die ervoor zorgen dat de top van het bedrijf vaak niet door heeft wat er onderaan de ladder gebeurt. Tot zes lagen tussen de top (board) en de werkvloer is niet ongewoon.

Daardoor verloopt de communicatie vaak zeer stroef, is ‘kokerdenken’ dagelijkse kost, en worden beslissingen te traag genomen. Bovendien focussen grote bedrijven, vaak zonder dat echt te beseffen, op wat er intern aan de gang is, en niet op de klant.

Organigram
Mijn ervaring leert me dat het klassieke organigram voor veel onheil zorgt. Binnen dat kader verloopt alles vlot zolang je netjes binnen de lijntjes kleurt. Maar de markt evolueert razendsnel: het dagelijks reilen en zeilen op gang houden volstaat echt niet meer. Tegenwoordig moet je snel reageren en anticiperen op wat er allemaal op je afkomt.

Daarom stel ik voor om het klassieke organigram in vraag te stellen. Durf kanttekeningen te plaatsen bij die klassieke top-downaanpak waarbij men alles maar al te vaak opsplitst in hokjes en functies. Die gekende boomstructuur is nefast voor de communicatie en innovatie!

Tips
Een paar tips:
  1. Vertrek van je visie en objectieven.
  2. Selecteer een goed crossfunctioneel team. Dit sturend team is meer dan enkel de directie!
  3. Laat het sturend team jaar na jaar de vital few prioriteiten vastleggen, en koppel er prioritaire acties aan.
  4. Elke prioriteit wordt toegewezen aan een team. Creëer clusters. Zorg ervoor dat voor elke prioritaire actie één persoon binnen de onderneming de eindverantwoordelijkheid draagt.
  5. Maak leiders op alle niveaus. Geef je medewerkers de kans om een team samen te stellen met de beste mensen, ongeacht hun positie binnen de onderneming. Laat je niet leiden door een jobtitel, maar ga voor de beste man of vrouw op de beste plaats, en zorg ervoor dat ze de kans krijgen om zelf een team samen te stellen.

Op die manier creëer je je eigen wendbare special forces, ook binnen een grote onderneming. Ze kunnen efficiënt werken aan de zaken die echt belangrijk zijn, zonder afgeleid te worden door interne politiek. Geef ze een ruime bevoegdheid en laat ze rechtstreeks rapporteren aan de top van het bedrijf.

Enkel op die manier kunnen beslissingen snel en met een ruime draagkracht worden genomen. Want special forces houden je manier van werken klein, niet je zakencijfer!

Let wel, het implementeren van dit clustermodel kan wel eens op weerstand stoten. Het is niet iets dat je zo maar van vandaag op morgen invoert. Een parallelle denkoefening lijkt me aangewezen: het klassieke organigram dus, maar dan aangevuld met goed functionerende special forces. Ik garandeer je dat die manier van werken na een tijdje gewoon tot je bedrijfscultuur zal behoren!

Prettig weekend,
Herman

Noot van de redacteur: tèn company past deze manier van werken zelf toe. Ons Strategy-into-Action programma (SIA, change management) steunt volledig op dit clusterprincipe. Voor meer informatie, volg deze link.


By Herman van Herterijck

"my ambition is to put the importance of pragmatic and continuous self-coaching on the agenda of current business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437