Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Durvers en doeners

Wie de krant openslaat, kan er niet omheen. Crisis. Een knoert van een recessie. Hoe moet het verder met de eurozone? Wat met onze concurrentiepositie? En toch blijven sommige bedrijven moedig tegen de stroom inzwemmen. Ze doen het goed, en vooral: ze blijven het goed doen ondanks alle economische rampspoed.Microsoft bijvoorbeeld trekt met de nieuwe Windows 8 volop de kaart van de vernieuwing. De typische vensters worden tegels met live-informatie. Gebruikers met een aanraakscherm hebben een streepje voor. Apple profileert zich al jaren als de vernieuwer bij uitstek, maar daar lijken ze bij Microsoft dus duidelijk niet van wakker te liggen. Ze kijken met vertrouwen naar de markt.

Ook Thrombogenics blijkt wendbaar genoeg om zelfs in barre tijden met eclatante successen uit te pakken. Het bedrijf kreeg als eerste Vlaamse biotechbedrijf de toestemming om in de VS een medicijn te lanceren, en gaat dat ook op eigen kracht doen. In de farmasector gaan massa’s jobs voor de bijl, maar Thrombogenics gaat duidelijk in tegen die trend.

Geheim
Wie is crisisbestendig? Het geheim is simpel: Microsoft en Thrombogenics hebben ‘beloofd en geleverd’, zelfs in tijden van kwakkelende conjunctuur. Zo eenvoudig is het eigenlijk. En dat geldt zowel voor nieuwkomers als voor gevestigde waarden. Sla er de lijst van Forbes maar eens op na.

Zou het type leider een determinerende factor voor succes zijn? Ik denk het wel. En mijn jarenlange ervaring in het bedrijfsleven bevestigt dat vermoeden. Toegegeven, de markt speelt een belangrijke rol, en ook het product dat je aan de man wilt brengen, is bepalend. Maar in zowat alle sectoren zijn er winnaars en verliezers.

Welke factor geeft dan de doorslag? Juist ja, het type leiders dat aan de top staat. Wie doet, wie durft? Tijdens mijn uiteenzettingen gebruik ik twee stereotypen om één en ander te duiden:
  • Doeners kijken (te veel) naar het verleden. Als de omzet onder druk komt te staan, streven ze naar meer efficiëntie en kostenbesparingen. Ze zetten iedereen onder druk, ook hun toeleveranciers. Maar al bij al blijft het ‘meer van hetzelfde’. Harder werken en nog meer besparen. Ze schuwen meestal risico en gaan voor zekerheden. Daardoor zijn hun resultaten aanvankelijk vrij stabiel en behouden ze het vertrouwen van de stakeholders, zelfs wanneer ze langzaam maar zeker achteruit boeren.
  • Durvers haten routine en rukken iedereen uit zijn veilige zone. Ze staan kort bij de klant en doen er alles aan om hem te imponeren met baanbrekende innovaties en step changes. Jammer genoeg letten ze meestal niet genoeg op de kleintjes. Ze zitten dan ook geregeld krap bij kas. Te meer daar hun geldschieters wel eens afhaken op cruciale momenten omdat ze hun gedachtegang niet kunnen volgen. Met hun baanbrekende ideeën veroveren durvers de markt. Tenminste, als ze erin slagen om hun plannen te realiseren...
Mix
Moet je dan twee CEO’s aanstellen? Nee, natuurlijk niet. Zorg er gewoon voor dat je de combinatie van beide leiderschapsstijlen in je team hebt.

Alles begint eigenlijk met voldoende zelfkennis. Idealiter zou elke CEO van zichzelf moeten weten welke pool bij hem het sterkst ontwikkeld is. Ben je vooral een durver, of net een doener? Eens je dat door hebt, kan je op zoek naar een duurzaam evenwicht. Als doener kan je je best omringen met voldoende durvers. Op die manier kan je compenseren wat je zelf niet hebt. Durvers moeten zich dan weer laten aanvullen door doeners.

Een evenwichtig team aan het roer. Daar draait het om. De ideale mix: net voldoende ‘durven’ en net voldoende ‘doen’. Want produceren aan de laagste prijs levert niets op in een dalende markt. En baanbrekend innoveren op een economisch onverantwoorde manier is ook geen oplossing. Continuïteit én innovatie, dat zijn de kernwoorden in deze mix. En dat kan enkel binnen een evenwichtig empowered team.

Niemand is perfect, maar een uitgebalanceerd team met voldoende zelfkennis kan aardig in de buurt komen hoor!

Prettig weekend,

Herman

By Herman van Herterijck

"my ambition is to put the importance of pragmatic and continuous self-coaching on the agenda of current business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437