Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Zijn je batterijen echt opgeladen na je vakantie?

Marktrock in Leuven is een blijver. Als ik in België ben, ga ik er even de sfeer opsnuiven. Je loopt er altijd wel een oude bekende tegen het lijf, en dat was dit jaar niet anders. Een oud-collega stond samen met zijn partner en hun drie kinderen te genieten van een optreden op de Vismarkt. Mooi gebruind, ontspannen en badend in mooie muziek.

Ik stapte op hen toe. Ze waren net terug van vakantie. Ik had het dus bij het rechte eind. En toch bleek het vakantiegevoel ver te zoeken. Ilse keek er duidelijk naar uit om terug voor de klas te staan en een nieuwe lading enthousiaste kleuters te ontvangen. Maar Stijn reageerde korzelig toen ik hem vroeg of zijn batterijen opgeladen waren.

‘Maandag moet ik er al terug aan beginnen’, zei hij met een diepe zucht. Er volgde een stroom van klachten en frustraties. Zijn baas en zijn collega’s passeerden de revue. En dan waren er ook nog de te krappe budgetten, de onmogelijke targets, de bureaucratie en de files! ‘Vakantie is voor mij de enige manier om te ontsnappen aan de dagelijkse sleur’, gaf hij toe.

Iedereen heeft vakantie nodig. Dat spreekt voor zich. Maar vakantie hoort geen vluchtweg te zijn. Tijdens je verlof moet je je batterijen opladen zodat je er terug vol tegenaan kan gaan.

Alvast een paar suggesties. Want een gelukkige dag is een goede dag. En voor zover ik weet, komt elke dag maar één keer. Zaak is dus om er het beste van te maken. Probeer volgende oefening eens:

   Klik op de illustratie voor een pdf-versie.

  • Stap 1. Maak twee lijstjes. Eentje met dingen die energie geven, en eentje met dingen die energie wegzuigen. Je mag gerust alles op één hoop gooien. Belangrijke en minder belangrijke zaken, zowel zakelijk als privé. Doe dit op een rustig moment en trek er voldoende tijd voor uit. Vul de lijstjes regelmatig aan. Tot je het gevoel hebt dat je een representatief geheel hebt.
  • Stap 2. Maak een levenslijn. Een lange lijn vanaf je kindertijd tot nu waarop je kort je hoogte- en dieptepunten vastpint. Wanneer voelde je je echt gelukkig? En wanneer was dat helemaal niet het geval? Leg je levenslijn naast je twee lijstjes en vul ze verder aan.
  • Stap 3. Neem je lijstje met energievreters en streep de dingen aan die essentieel zijn in je leven. Concentreer je op die breekpunten en denk na over mogelijke acties die je kan ondernemen. Soms volstaat een kleine ingreep. Misschien moet je sommige dingen gewoon anders doen.
  • Stap 4. Tijd voor actie. Sommige dingen verzuren je leven systematisch. Een pasklare oplossing is er niet. Kortom, je moet echt het heft in eigen handen nemen. Op een doordachte manier, in overleg met je partner en een paar mensen die je vertrouwt. Ga vooral niet impulsief te werk. Voer bijvoorbeeld een open gesprek met je baas. Dat kan wonderen doen op voorwaarde dat je je positief opstelt. Wie weet hangt er wel een promotie in de lucht. Je droomjob hoeft geen droom te blijven!

Waar zit jij vandaag? Ben je een Ilse of een Stijn? Probeer deze oefening eens en blijf vooral niet bij de pakken zitten. Veel succes!

Herman

By Herman van Herterijck

"my ambition is to put the importance of pragmatic and continuous self-coaching on the agenda of current business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437