Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Blijf rekruteren, ook in volle crisis!

Aanwerven en opleiden. Twee geplaagde werkwoorden in tijden van crisis. En toch zijn gemotiveerde werknemers de bouwstenen van elk bedrijf. Je moet ze koesteren als water in de woestijn. Want tot nader order ken ik geen enkele onderneming waar enkel robots aan de slag zijn. Elk proces wordt aangestuurd door een mens, zelfs in de meest gesofisticeerde sectoren.Een bedrijf staat of valt met een goed personeelsbestand. Zo simpel is het. Dat ondervindt ook Karel, een kennis die enkele jaren geleden CEO werd van een middelgroot bedrijf. Hij nam het roer over na een fusie die de uitloper was van een crisis in de sector. Een wispelturige markt, slechte cijfers, teruglopende vraag … Een fusie uit noodzaak dus. Met de nodige besparingen. En waar bespaart men doorgaans het eerst op? Juist: opleiding en aanwerving.

Fundamenten
Besparen op rekrutering is makkelijk en het oogt mooi. Lagere loonkosten en een hogere output per personeelslid. Wat wil je nog meer? De cijfers zien er plots een stuk leuker uit. Tenminste, de cijfers op korte termijn. Op lange termijn sloop je de fundamenten van je onderneming.

Want na de crisis komt wellicht een periode van voorzichtige groei. De markt trekt aan en dan heb je extra mensen nodig om de vraag bij te benen. Wie dan hals over kop een inhaalbeweging moet maken, komt hopeloos te laat. Karel kan dat tot zijn grote spijt bevestigen. In hun besparingsdrift hebben zijn voorgangers de rekrutering van nieuwe mensen immers stilgelegd.

Het fusiebedrijf heeft nog sterke merken, een stevige klantenportfolio, innovatieve projecten … Maar het personeelsverloop is de doodgraver. Als de markt straks terug aantrekt, komen er geheid problemen want het personeel kan dan wellicht niet aan de vraag voldoen. Om nog maar te zwijgen van de braindrain. De kennis is letterlijk de deur uit gewandeld! En de concurrentie? Die maakt dankbaar gebruik van de expertise die je opgebouwd hebt.

Continu
Moraal van dit verhaal. Werk aan de instroom, uitstroom is er sowieso. En dat doe je best niet in conjunctuurgolven, maar op een doordachte continue manier. De loonkosten van een paar jonge mensen gaan het verschil niet maken hoor. Niet op korte termijn, en zeker en vast niet op lange termijn. Richt dan liever je pijlen op inefficiënte processen, gebrek aan innovatie, slechte klantenservice … Die ondergraven je rendabiliteit!

Maar jonge talenten vinden wordt hoe langer hoe moeilijker. Lees de column van collega Paul Donkers er maar eens op na. Tijd dus om je blik te verruimen. Blijf mensen aanwerven, ook in moeilijke tijden. Blijf investeren in opleiding. Misschien kan je je oudere werknemers wel omscholen? Ze hebben vaak een pak ervaring en op die manier gaat hun kennis niet verloren. Ze kunnen ook zeer waardevol zijn voor beginners. Demotie mag zeker geen taboe zijn.

In een notendop:
  • Heeft je bedrijf nog toekomst? Blijf dan rekruteren. Het is jouw verantwoordelijkheid om de natuurlijke uitstroom op te vangen.
  • Zoek uit waar je de beste jonge talenten kan vinden. Rekruteer bijvoorbeeld actief op de universiteit of op beurzen. Zorg voor aantrekkelijke stageplaatsen. Probeer jonge mensen binnen te halen vóór ze zich binden aan een ander bedrijf.
  • Zorg voor een mentorcultuur. Laat beginners niet aan hun lot over. Interne mensen met ervaring kunnen hen begeleiden en bijstaan met raad en daad.
  • 40-plus en 50-plus zijn geen vieze woorden! Oudere werknemers met ervaring zijn zeer waardevol. Zorg voor een ideale mix van enthousiaste beginners en mensen met ervaring om die energie te kanaliseren.
Geloof me vrij, het zijn de mensen in je bedrijf die het verschil maken. Een gemotiveerde werknemer zorgt voor een tevreden klant. En dat wauw-gevoel zorgt voor een opwaartse spiraal van gezonde groei op lange termijn. Succesvolle bedrijven weten dat maar al te goed. Kijk maar even rond.

Prettig weekend!

Herman

By Herman van Herterijck

"my ambition is to put the importance of pragmatic and continuous self-coaching on the agenda of current business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437