Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Ben jij een onderbreker?

Ken je dat frustrerend gevoel? Je begint vol enthousiasme iets te vertellen en bij de eerste de beste bocht valt een van je gesprekspartners je geheid in de rede. Je bent nog niet uitgesproken of de commentaar rolt al vrolijk over tafel. Of erger, de leukerd die je het woord afsnoept, geeft gewoon zijn eigen verhaal ten beste.Natuurlijk klinkt dit vertrouwd. Mensen onderbreken doen we allemaal wel eens, thuis en op het werk. Maar dat betekent niet dat je er licht overheen moet gaan. Want deze vervelende gewoonte werkt contraproductief.

Frustratie alom
Van je baas zal je dit haantjesgedrag wellicht tolereren, al is het zeker geen voorbeeld van goed leiderschap. Maar je blijft gegarandeerd gefrustreerd achter, zeker als deze manier van communiceren dagelijkse kost is op kantoor.

Jammer genoeg is dat de realiteit in veel bedrijven. Kwartaalvergadering. Er is weinig tijd en de baas heeft de vergadering ingekort. Elke manager krijgt exact drie minuten de tijd om zijn punt te maken. Het team is goed voorbereid, maar de baas zelf is te laat op het appel. Op de koop toe neemt hij onmiddellijk het woord. En hij begint te grasduinen over wat hij bij de concurrentie gezien heeft, terwijl dat helemaal geen agendapunt is.

De klok tikt. En wanneer de eerste manager in lijn het woord krijgt, wordt hij al snel onderbroken. Blijkt dat zijn baas nog iets wil toevoegen aan zijn verhaal over het reilen en zeilen bij de concurrentie. Totaal irrelevant op dat moment. En zo gaat het maar door … Resultaat? Collega’s die heen en weer schuiven op hun stoel. Hier en daar een onderdrukte zucht. Frustratie alom!

Geloof me, dit is geen fictief voorbeeld. En de baas? Die heeft meestal niet eens in de gaten dat het probleem bij hem ligt. Ik kan je nog meegeven dat het bedrijf waarover ik het heb net twee regretted losses achter de rug heeft. En waarom verwondert me dat helemaal niet?

Aandachttrekkerij
Kap gewoon met die vervelende gewoonte. Of probeer er op zijn minst op te letten. Misschien sta je nog versteld van jezelf. Leer je eigen gedrag kennen en kies voor active listening. Zeker binnen de multifunctionele en multiculturele teams die vandaag schering en inslag zijn in het bedrijfsleven.

Luisterbereidheid en goede communicatie zijn een absolute voorwaarde tot succes. Solo boek je geen mooi resultaat. Eigenlijk zou luisteren makkelijker moeten zijn dan spreken, ware het niet dat iedereen zo graag zijn stempel wil drukken. Ga eens voor ‘geduld en discipline’ in plaats van al die aandachttrekkerij. En giet er maar een gezonde dosis respect overheen.

Hoe sta jij ervoor? Onderbreek jij vaak je gesprekpartner? Misschien even navragen thuis en bij je collega’s. Informeel. Dat hoeft echt geen 360° te zijn hoor. En dan weet je waar je aan toe bent. Vraag gerust of ze je er onmiddellijk op willen wijzen, wanneer je hen weer eens voorbarig onderbreekt. Op die manier corrigeer je jezelf.

Ik ga eruit met een klassieker: ‘Als je anderen wil veranderen, begin dan bij jezelf!’

Herman

By Herman van Herterijck

"my ambition is to put the importance of pragmatic and continuous self-coaching on the agenda of current business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437