Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Een goede opvolger stelt de juiste vragenDe ‘eerste 100 dagen’ zijn uniek. Je krijgt een nieuwe functie. Je volgt iemand op en start met een wit blad. Vergelijk het met wittebroodsweken: je kent je partner, je weet met wie je in zee gaat, maar toch blijft het altijd even aftasten.

Moet je absoluut een statement maken of stel je je best bescheiden op? Loop je niet het risico om je eigen identiteit te verliezen? En wat met al die nieuwe mensen die je moet overtuigen? Laat me alvast een tipje van de sluier oplichten: wie succesvol iemand wil opvolgen, stelt best de juiste vragen!

Absorberen
Opvolgers hebben vaak de neiging om zich koste wat het kost te willen profileren. Klassiek gaat dit haantjesgedrag gepaard met dure statements bij hun officiële voorstelling. Dat zie je bij een klassieke opvolging, maar ook bij de overgang naar de volgende generatie in een familiebedrijf.

De opvolgers zijn al te zeer begaan met zichzelf. Alsof ze willen zeggen: ‘Kijk dan toch! Ik ben nieuw en ik ga het allemaal anders en beter doen.’ Ze willen zo snel mogelijk een eigen imago creëren. Een beeld dat ze kunnen cultiveren. Een veilige façade. Alsof ze daadkracht willen uitstralen zonder precies te weten welke uitdagingen hen te wachten staan.

Wie handelt vanuit zijn profileringsdrang beseft niet dat hij eigenlijk gebukt gaat onder zijn eigen ego. Totaal nutteloos. Waarom zou je je als nieuwe chef verplicht moeten voelen om alles onder controle te hebben? Waarom zou je absoluut willen overkomen als een sterke leider? Misschien verwachten je nieuwe medewerkers daadkracht, maar wat ze vooral verwachten is dat je het bedrijf of de afdeling goed runt! Neem gewoon rustig de tijd om alles grondig te observeren én te absorberen.

Juiste vragen
Absorberen betekent de juiste vragen stellen. Goed leiding geven, is begrijpen wat er om je heen gebeurt. Hoe ziet de markt eruit? Wat denken mijn klanten en wat willen ze? Wat doen mijn concurrenten? Ken ik mijn eigen bedrijf? Wat gebeurt er binnen de muren en wat denken mijn medewerkers? Wat drijft hen? Welke talenten hebben mijn mensen? Welke ‘bottlenecks’ moeten we samen overwinnen?

Dat zijn de juiste vragen. Dat zijn de dingen die het verschil maken, niet je openingsspeech! Daarom kies je beter voor bescheidenheid dan voor egotripperij.

Eigenlijk draait alles om evenwicht: de juiste balans tussen je eigen verwachtingen en die van je nieuwe medewerkers. Zij willen een sterke leider zien en zullen daarbij geneigd zijn om je te meten en te vergelijken met je voorganger. Jij wil vooruitgang boeken en versneld leren wat er allemaal leeft.

Een paar tips
  1. Denk nooit dat je alles weet. Veel ervaring is mooi meegenomen, maar elke situatie is nieuw. Opnieuw. Stel je bescheiden op en durf veel vragen te stellen aan je medewerkers en klanten. Macho’s vallen na een tijdje door de mand.

  2. Durf jezelf bloot te geven. Laat zien hoe je zelf bent en wat je zelf denkt. Wees authentiek. Dit is mijn werkstijl, dit zijn de waarden die ik belangrijk vind. Een mythische leidersfiguur vol geheimen is weinig efficiënt.

  3. Geef je mensen de tijd om alles grondig uit te leggen. Gebruik de kunst van de open vraagstelling! Leer van je medewerkers, van je klanten, en van alle ‘stakeholders’.

  4. Luister actief. Maak een goed plan op en neem je tijd. Ontmoet al je medewerkers individueel of in groep. Luister, vraag – en vooral - vraag door! Doe hetzelfde met je klanten en alle andere belangrijke ‘stakeholders’. Ga niet onbezonnen te werk en gebruik de ervaring van de mensen om je heen. Ervaring is de beste leermeester.
Pas dan kan je echt aan de slag!

Herman

By Herman van Herterijck

"my ambition is to put the importance of pragmatic and continuous self-coaching on the agenda of current business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437