Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Bezint eer je begint!

‘Schitterende wagen!’ Dat waren mijn eerste woorden toen ik een kennis van me feliciteerde bij zijn aankomst in de oldtimerrally Scheveningen-Luxemburg-Scheveningen. Achteraf bleek dat zijn mooie wagen maar een beperkt aandeel had in zijn puike prestatie …

‘Geen ereprijs zonder degelijke voorbereiding’, glimlachte hij laconiek. Noch de oldtimer, noch zijn rijkunst bleek aan de basis te liggen van zijn succes. De lange voorbereiding was de sleutel!

De piloot had de race samen met zijn compagnon maanden van tevoren minutieus uitgestippeld. Het parcours was nauwkeurig in kaart gebracht en grondig verkend. Waar liggen de hellingen? Zijn er verraderlijke bochten of wegen in slechte staat? Alles werd tot in de kleinste details opgenomen in het reisschema.

Kastanjes
Eigenlijk zijn al je ‘belangrijke’ afspraken, klantenbezoeken, beoordelingen … ook een rally: zonder een goede voorbereiding sta je nergens. Maar mijn ervaring leert me dat men al te vaak rekent op de ingeving van het moment. Geen goed idee! Overschat jezelf niet en reken er vooral niet op dat anderen de kastanjes voor jou uit het vuur zullen halen.

Bij een slecht voorbereid klantenbezoek val je gegarandeerd door de mand bij de eerste netelige vraag. Beoordelingsgesprekken zonder voorbereiding zijn al helemaal het toppunt. Geloof me, er bestaat geen geheim trucje: bezint eer je begint!. Zijn er alternatieven? Wat zijn de gevolgen van mijn acties? Ken ik mijn dossier voldoende?

Alibi
Druk, drukker, drukst … ‘Mijn agenda zit propvol. Ik was echt van plan om alle documenten door te nemen, maar een dag heeft maar 24 uur’, hoor je dan vaak. Geleuter! De prijzen worden pas uitgedeeld aan de finish. Ontlast je agenda en durf kritisch te zijn voor jezelf: schrap resoluut wat niet belangrijk is. Is iets ‘need to do’ of ‘nice to do’? Leer prioriteiten te stellen! Je zult versteld staan. Zie het als een onderdeel van je selfcoaching.

Hoe ga je zelf om met je belangrijke agendapunten? Verschijn je goed voorbereid aan de aftrap of durf je ook al eens het ‘druk-druk-alibi’ in te roepen?

Ik geef je alvast wat stof tot nadenken:
  • Goed improviseren is een gave. De kijk van het moment kan heel verfrissend en zelfs noodzakelijk zijn, maar houd het op een berekende gok. Spring niet zomaar in het diepe. Zonder dossierkennis draait een gok zelden goed uit.
  • Zeg niet te snel druk, drukker, drukst … Misschien is je drukke agenda wel het gedroomde excuus om je niet bezig te moeten houden met wat echt belangrijk – en misschien moeilijk – is. Houd jezelf niet voor de gek! Eens extra stilstaan bij de dingen kan zeker geen kwaad. Ja, ik zou het zelfs durven vergelijken met mediteren.
  • Roep je ego op tijd een halt toe. Moet je echt op alle meetings aanwezig zijn? Moet je werkelijk over alles je zegje kunnen doen, ook al ben je niet of slecht voorbereid? Vergeet niet dat zelfkennis het begin is van alles wijsheid.
  • Claim voldoende voorbereidingstijd voor belangrijke taken. Dit doe je best door enkele dagen (of zelfs weken) vooraf systematisch ruimte (‘quality-time’) vrij te maken in je agenda. Op die manier kun je niet meer ‘weglopen’ van je problemen.
Wanneer je een taak plant, neem dan in één beweging ook de voorbereidingstijd op in je agenda. Het klinkt misschien wat contradictoir, maar ik garandeer je dat een rigide aanpak je meer vrijheid geeft. Zelfdiscipline is de boodschap.

‘Plans are nothing, planning is everything’. Met deze gevleugelde woorden van Dwight D. Eisenhower stuur ik jullie tot de tanden gewapend het weekend in.

Herman

By Herman van Herterijck

"my ambition is to put the importance of pragmatic and continuous self-coaching on the agenda of current business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437