Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Houd de deur lang genoeg op een kier

Je leeft maar één keer en elke dag komt ook maar één keer. Het is dus aan jou om er iets van te maken! Allemaal goed en wel hoor, maar wat doe je met die mooie woorden als je vastgeroest zit in een job die je eigenlijk niet graag meer doet?

Toch kan ik je maar één goede raad geven: werk eraan! Blijf niet bij de pakken zitten. Weggaan – eigenlijk wegvluchten – is de makkelijkste, maar zeker niet de enige en in de meeste gevallen ook niet de beste oplossing. Wie weet is het gras groener aan de andere kant, maar dat is lang niet altijd het geval. Opstappen kan altijd later nog, terugkomen en je oude job terugvragen is een pak minder evident...

SWOT
Het klinkt misschien wat oubollig, maar maak even een lijstje met pro’s en con’s. Wat vind je leuk aan je huidige baan? Wat steekt je tegen? Zie het als een SWOT- analyse van je eigen werksituatie; een simpele denkoefening die je toelaat om even afstand te nemen van de dingen. Zo’n lijstje is bovendien een vorm van ‘selfcoaching’ die je de kans geeft om je eigen leiderschapscapaciteiten aan te scherpen. Plaats jezelf even in een ruimere context: zelfkennis is het begin van alle wijsheid!

Hoe gaan we te werk?
  1. Doe een brainstormsessie.
  2. Maak twee lijstjes: eentje voor de positieve punten en eentje voor de negatieve punten. Argumenten die zwaar doorwegen zet je bovenaan. Je kan ook een mindmap (gratis software) gebruiken om je gedachten te ordenen.
  3. Doe een tweede brainstormsessie. Tegenover elk contra-item plaats je een mogelijke oplossing. Hoe kan je iets onaangenaam omturnen tot iets minder onaangenaam of zelfs leuk?
Zelfanalyse
Deze oefening geeft je de kans om een doorgedreven zelfanalyse op papier te zetten. Op die manier zie je alles terug in de juiste proportie. Dingen die je ergeren ga je automatisch uitvergroten, terwijl je de leuke aspecten van je baan na een tijdje vanzelfsprekend gaat vinden. Relativeren, relativeren ... en nog eens relativeren is de boodschap! Wees creatief en zie het als een uitdaging om te groeien.

Bij de tweede brainstormsessie kan je jezelf volgende vragen stellen:
  • Kan ik mijn werk op een andere (aangenamere) manier doen?
  • Kan ik mijn takenpakket aangenamer maken door het op te delen (eventueel delen met collega’s)?
  • Mijn job lijkt saai, maar is dat wel zo? Misschien moet ik mijn takenpakket eens door een andere bril bekijken?
  • Kan ik spanningen ontmijnen door ze openlijk aan te kaarten bij mijn baas of collega’s?
  • Kan ik minder leuke taken compenseren door de leuke dingen extra in de verf te zetten? Ga op zoek naar een evenwicht!
  • Misschien moet ik de hulp van anderen inroepen, dat is geen schande.
  • Kan ik de ergonomie en omgeving van mijn werkplek verbeteren?

Spiraal
Met andere woorden: neem het heft in eigen handen! Laat je vooral niet meeslepen in een spiraal van kritiek en negatieve gedachten. Blijf jezelf en onthoud dat roddelen geen goede manier is om stoom af te laten, want roddel kruipt door de kleinste spleten ... Een open geest beleeft meer en krijgt meer kansen in het leven.

Ook praten face-to-face doet wonderen! Steek niet van wal met dure statements, maar probeer te begrijpen waarom je collega of je baas iets doet op een manier die volgens jou niet door de beugel kan. Misschien bedoelen ze het helemaal niet zo? Je eigen perceptie creëert je eigen realiteit ... Dus opnieuw, durf jezelf in vraag te stellen! Probeer de situatie ‘samen’ uit klaren en er ‘samen’ sterker uit te komen.

Zo, wie dit weekend aan het mindmappen gaat, houdt er in ieder geval geen kleurloze dag aan over!

Herman


By Herman van Herterijck

"my ambition is to put the importance of pragmatic and continuous self-coaching on the agenda of current business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437