Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Trek de deur niet te snel achter je dicht!

‘Mij zien jullie niet meer terug! Bekijk het maar!’ Pats! Hij sloeg de deur met een harde klap achter zich dicht. Het hoeft niet altijd met zoveel bravoure te gebeuren, maar dagelijks geven managers er de brui aan. Ik heb het vaak zien gebeuren: die laatste vergadering of die laatste hoogoplopende discussie was de druppel. Of was het de zoveelste saaie dag op kantoor die er teveel aan was?

Adrenaline
Neem het van mij aan: adrenaline is een slechte raadgever. Dit is zeker geen verwijt, maar het zijn vooral jonge managers die heel impulsief reageren in een crisissituatie. Ze draaien al dagen, weken, maanden... mee in de mallemolen en zeggen zichzelf de wacht aan. Je bent jong en je wilt wat, nietwaar? Actie nu! En hup, de stoppen slaan door. Wie al wat meer dienstjaren op de teller heeft, denkt wel twee keer na vooraleer hij zijn vertrekpremie overboord kiepert. Grijze haren zijn doorgaans ook minder weerbarstig...

Oef! Wat een opluchting! De handdoek gooien geeft ongetwijfeld een gevoel van bevrijding. De vraag is alleen: welk gevoel overheerst als die opluchting wegebt? Wat denk je als je een week of een maand later eens in het bezinksel gaat roeren en alles nog eens rustig analyseert?

Wees gerust, na 35 jaar praktijkervaring kan ik je verzekeren dat ik al heel wat managers met hangende pootjes heb zien terugkomen. Het is een cliché zo hoog als een huis, maar ga nooit over één nacht ijs! Adrenaline en ratio kunnen het niet zo goed met elkaar vinden...

Toppers
Proactief handelen kan alvast heel wat leed voorkomen. Als je weet wat er onderweg zoal fout kan lopen, kan je heel wat frustratie in de kiem smoren. Een verwittigd man is er twee waard.

Waarom vertrekken werknemers eigenlijk? Dit zijn de toppers:
 1. Mijn job is saai. Ik draai op routine. Voor mij zijn er geen uitdagingen (meer) op deze stoel.
 2. Ik heb geen voeling (meer) met het einddoel. Er is geen of onvoldoende doorstroom van informatie (meer). Waarom zou ik dit blijven doen?
 3. Ik word niet of onvoldoende betrokken bij het beslissingsproces.
 4. Ik heb een slechte baas. Mijn leidinggevende is incompetent en zit niet op zijn plaats.
 5. Elke dag kom ik leeg thuis. Het gebrek aan teamwerk, en - erger nog – ‘politieke spelletjes’ tussen de medewerkers vreten energie.
 6. Ik erger me dagelijks aan ergonomische of praktische ongemakken op de werkplek.
 7. Ik krijg onvoldoende waardering voor wat ik doe.
 8. Mijn salaris is te laag. Ik heb te weinig doorgroeimogelijkheden.
 9. Ik heb geen fijne collega’s.
 10. Mijn job valt niet te combineren met een gezin (work-life-balance).

Wat denk je als leidinggevende als je dit lijstje voor je ziet? Zijn dit écht stuk voor stuk onoverkomelijke problemen? Ik denk het niet.

Denkvoer
Dit lijstje is inderdaad niet enkel denkvoer voor wie opstapt: vooral de leidinggevende (de ‘baas’) van de persoon in kwestie doet er goed aan om te anticiperen en het niet tot een breuk te laten komen. Gefrustreerde werknemers presteren minder, en als ze uiteindelijk opstappen, nemen ze vaak heel wat know how en klanten met zich mee. Bovendien moet er iemand hun plaats innemen: opnieuw aanwerven, opleiden, inwerken,... zonde van de tijd en het geld!

Toch is een plots vertrek (regretted loss) eerder zeldzaam. Leidinggevenden die de vinger aan de pols houden én echt luisteren naar hun mensen weten waarom. Dit lijkt evident, maar mijn praktijkervaring bewijst het tegendeel. Een vertrek is in de meeste gevallen niet zo plots als het lijkt.

Disease & cure
Wat kan je als ‘baas’ doen om problemen te vermijden of vroegtijdig op te lossen?
 1. Disease: gebrek aan communicatie.
  Cure: geef leiding! Goede leiders communiceren continu en interactief.
 2. Disease: gebrek aan delegeren.
  Cure: delegeer maximaal, wees duidelijk en geef continu feedback ‘in real time’. Goede leiders stimuleren initiatief en ondernemerschap!
 3. Disease: gebrek aan teamwerking.
  Cure: geef het goede voorbeeld en betrek iedereen ‘crossfunctioneel’ bij alle belangrijke taken en beslissingen. Goede leiders kneden hechte teams!
 4. Disease: gebrek aan tijd en actief luisteren.
  Cure: maak tijd vrij voor je mensen. ‘Availability’ is hier het sleutelwoord. Probeer een continu overladen agenda te vermijden. Onbegonnen werk? Begin met het schrappen van een paar ‘nice to do’ dingen en je zal versteld staan. Vergeet niet: je werknemers zijn je belangrijkste resources! Tijdens mijn carrière waren mijn beste bazen zeer zichtbaar én beschikbaar. Beschikbaarheid is een graadmeter voor goed management.
Wat er ook gebeurt, het gras is niet altijd groener aan de andere kant en... geduld is een mooie deugd!

Volgende week nemen we het standpunt van de werknemer onder de loep.

Herman

By Herman van Herterijck

"my ambition is to put the importance of pragmatic and continuous self-coaching on the agenda of current business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437