Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Leiderschap op kruissnelheid

Opgelucht haal ik adem wanneer we na een lange autorit aankomen in Montegualandro. Ik schakel terug en begin aan de beklimming van de laatste heuvel. Een glimlach, een binnenpretje. Stel je voor dat ik de volle 1.300 kilometer had moeten doorploeteren in een auto uit de jaren dertig. Twee versnellingen! Een oververhitte motor, veel tijdverlies, geïrriteerde reizigers, … Doffe ellende dus. Gelukkig zijn de wagens van vandaag heel wat beter uitgerust.

Hoe zit het met jouw ‘leiderschapsuitrusting’? Het lijkt een absurde vraag, maar de praktijk leert me dat heel wat executives verknocht zijn aan één persoonlijke stijl die zelfs hun privéleven kleurt. Erger nog, meestal dringt het niet eens tot hen door dat hun eenzijdig gedrag voor heel wat geleuter zorgt. Het lijkt alsof ze maar één of twee versnellingen hebben!

Engage
Warren G. Bennis (University of Southern California) vat leiderschap schitterend samen in een paar woorden: ‘the capacity to engage people’. Goede leiders ‘make people feel they're at the very heart of things, not at the periphery. They translate vision into reality’. Maar dit kan enkel als je de juiste mix van leiderschapsstijlen gebruikt. Ook je timing is cruciaal: wanneer en in welke mate pas je een stijl toe?

Op die manier kunnen bekwame leiders hun mensen overtuigen en de koers van hun bedrijf veranderen. Ze trekken hen over de streep en zetten weerstand om in engagement. Hun communicatie draagt verder dan een PowerPoint-presentatie in een vergaderzaal. Want als je strategie niet echt gedragen wordt door je mensen, heb je geen strategie, maar een traktaat!

Toch heb ik slecht nieuws voor wie snel op zoek is naar een quick-win recept voor de ideale ‘blend’ van leiderschapsstijlen. Afhankelijk van de situatie zul je telkens andere stijlen moeten toepassen. Je mix zal er dus steeds anders uitzien, maar moet altijd persoonsgebonden blijven. Overtuig je je baas en je kinderen op dezelfde manier? Laat ons hopen van niet! Mensen zijn geen computers en het leven is nu eenmaal geen exacte wetenschap.

Blender
Alles begint met een goede communicatie. Een leider die zijn ideeën niet aan de man weet te brengen, staat nergens. Charisma en enthousiasme zijn onmisbaar. Pas wanneer je je medewerkers dagelijks enthousiast kan maken, mag je hopen op blijvend succes.

Verder gooi ik ook de volgende ingrediënten in de blender als ik mijn visie en strategie in actie wil omzetten:
  1. Actief luisteren én leren;
  2. Organiseren én orkestreren;
  3. Interactief netwerken doorheen alle echelons, intern en extern;
  4. Coachen én consulteren;
  5. Projectmatig delegeren én opvolgen;
  6. Engageren tot een ‘call to action’.
Timing
Als orkestmeester moet je het juiste teken op het juiste moment kunnen geven. Je timing is cruciaal. Wanneer moet ik gas geven? Plankgas? Wanneer moet ik terugschakelen? Alles draait om mensenkennis. Ik val in herhaling als ik zeg dat EQ en IQ minstens even belangrijk zijn …

Vandaag ben je de coach die zijn mensen motiveert, morgen ben je misschien een strenge leermeester die vooruitgang wil boeken. Coachen versus directief zijn. Soms moet je creativiteit stimuleren om de bureaucratie te kortwieken, soms word je een beetje een regelneef omdat chaos dreigt. Soms moet je overmoed temperen, soms moet je net aanmoedigen en weerstand overwinnen. Orkestreren versus coachen.

Feedback
Kortom, je moet heel wat schakelen, terugschakelen en opnieuw optrekken om op kruissnelheid te komen. Maar wees gerust, oefening baart kunst! Want laat ons eerlijk zijn; elke versnellingsbak schakelt veel soepeler als hij voldoende ‘gerodeerd’ is. Daarom is een goede ‘baas-leermeester’ van goudwaarde; iemand die je helpt om continu lessen te trekken uit je ervaringen.

Rijden met een automatische versnellingsbak is makkelijk zat, maar mensen sturen doe je beter niet vanuit je luie zetel. Enkel bij sterke teams die het ‘self-directing’ niveau bereikt hebben, lukt het soms. Maar hier zijn velen geroepen en weinigen uitverkoren …

Je moet de verschillende stijlen ‘in de vingers krijgen’. Dit kan pas wanneer je zelf op een zinvolle manier taken toegewezen krijgt en systematisch ervaring kan opbouwen. Feedback en vorming zijn dus cruciaal. Dit geldt ook in je relatie met je medewerkers. Hun vorming moet voor jou een topprioriteit zijn. Alles beperken tot één evaluatiegesprek per jaar is absoluut niet voldoende. Maak dagelijks tijd vrij voor je mensen. Dat is de allereerste vereiste! Denk hier even over na en doe nog eens een Self-Test! Hoeveel tijd steek jij in feedback vragen en geven?

Herman

By Herman van Herterijck

"my ambition is to put the importance of pragmatic and continuous self-coaching on the agenda of current business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437