Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

‘Italië wordt gedreven door ondernemerschap’

gevleugelde woorden van Romano Prodi

Deze woorden van Romano Prodi zijn meer dan twintig jaar oud en toch brandend actueel. Ze verwijzen naar de massa van kleine en middelgrote ondernemingen dikwijls met klinkende merknamen.

De olijfoogst is net achter de rug. Zoals altijd een gezellig weerzien met vrienden. Crisis of niet. De Italianen laten het zeker niet aan hun hart komen. De olijf is een klein vruchtje met een grote reputatie!

Crisis? Welke crisis? De Italianen lijken er hun slaap niet voor te laten. Het zijn geboren ondernemers. Vele kleine en middelgrote ondernemingen in allerlei sectoren vormen de motor van hun economie. Hun kmo’s zijn kleine bouwstenen in een omvangrijk economisch netwerk. Diversiteit en veerkracht maken het land van Da Vinci zo uniek en zo weinig vatbaar voor economische turbulentie. ‘De crisis, dat is iets waarover we lezen in de krant’. Italianen worden vaak overladen met stereotypes. Maar wie even een kijkje achter de schermen neemt, maakt kennis met een bloeiende ondernemerstraditie die het beeld van de goed geklede macho in het niets doet verdwijnen.

Na jarenlang zelf in Italië te hebben gewerkt kan ik ze best omschrijven als trotse, gemotiveerde entrepreneurs met:
  • sterk ‘ownership’ (familie-gevoel) als ankerpunt;
  • grote vakkennis (‘artigiani’) en creatieve inbreng;
  • diepe overtuiging en gedrevenheid;
  • groot aanpassingsvermogen (‘flessibilità’) en elasticiteit;
  • hoge arbeidsvreugde (‘met plezier werkend oud worden’);
  • steeds een combinatie van rationele én emotionele intelligentie;
  • en last but not least! Een sterke focus op de klant (intensieve contacten en intense samenwerking).
Elke onderneming is bij aanvang de vrucht van een creatieve geest. Spijtig genoeg vervaagt die begeestering vaak met de jaren. De wil is er nog maar de ziel is eruit. Laat nu precies dat dé uitdaging zijn voor elke CEO. Profiteer van schaalvoordelen en groei, maar behoud, zoals vele Italiaanse bedrijven, het enthousiasme van de pionier als eerste prioriteit!

Daarom ga ik in mijn coaching sessies altijd op zoek naar de kern van de onderneming, de sprankel waarmee het allemaal begon. En laat ons eerlijk zijn; alles begint met het goed begrijpen van de klanten en het zich kunnen inleven in hun problemen en uitdagingen: ‘customer intimacy’.

Herman

By Herman van Herterijck

"my ambition is to put the importance of pragmatic and continuous self-coaching on the agenda of current business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437