Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

‘Plezier na het werk’ of ‘plezierig werken’....?

Dit klinkt als een titel met woordspelingen, maar we raken hiermee een van de essenties van ons leven. Gezien het belangrijke aantal uren van ons leven dat we doorbrengen op het werk is het toch wel van primordiaal belang dat we ons werk echt graag doen. Niets is uiteraard optimaal en de extremen kennen we maar al te goed: enerzijds de “werkverslaving” waarbij ‘het werk’ voor alles gaat met dikwijls als bijproducten mislukte relaties en burnouts, en anderzijds de “werkverveling” waarbij men ‘het werk’ alles behalve leuk vindt met dikwijls daarbij een goede dosis depressief gevoel. Daarom vraag ik dan ook systematisch aan mijn kandidaten: ‘hoe voel je jezelf op zondagavond?’. Kijk je er, na hopelijk een boeiend weekend, naar uit om er weer tegen aan te gaan en voldoening te scheppen door in je baan toegevoegde waarde te creëren voor je bedrijf en ook je zelf... of zie je er tegenop weer te moeten opdraven?

De grote uitdagingen die voor ons liggen in deze context zijn tweeërlei:
 • eerst en vooral een gezonde werk-leven balans respecteren
 • en ten tweede je beroepsactiviteiten graag doen
Als je vandaag voelt dat er wat scheef zit op dit vlak, dan moet je beseffen dat “you are in charge of your own life!” en ook dat je daar zelf heel veel kunt aandoen. Wachten op betere tijden of op een mirakel raad ik je niet aan. Daar is het leven te belangrijk en te kort voor! Daarom besteden we bij onze coaching opdrachten dan ook veel tijd aan het goed begrijpen van iemands “drivers”, de dingen die je motiveren. Vertrekkende van je huidige situatie, maken we dan vervolgens samen een Personal Development Passport op met bijhorende activiteitenplanning met als doel je “geluks niveau” daadwerkelijk te optimaliseren. Hierbij reeds enkele tips:
 • Maak één agenda met daarin zowel je privé als beroepsactiviteiten
 • Stem alles af, niet alleen met je collega’s en secretariaat, maar ook met je partner! Pro-actieve communicatie is essentieel!
 • Check je taken (to do’s) dagelijks bij het begin van elke dag
  • ... en herschik naar actueel prioriteits niveau,
  • ... elimineer wat niet belangrijk is,
  • ... durf te delegeren, hier zitten dikwijls zaken die je niet leuk vindt, maar die je medewerkers misschien juist wel zien als interessant voor hen!
  Zoals Churchill zei: “Plans are nothing, Planning is everything”
 • Plan voldoende tijd tussen je activiteiten, vooral ook als je door het drukke verkeer moet...
 • Voor de activiteiten die je niet graag doet, evalueer waarom, zoek de reden en dikwijls zul je dan zien dat je er daadwerkelijk iets kunt aan doen om het plezieriger te maken
 • Doe hetzelfde voor de kleine dingen die je dagelijks ergeren, en maak je werkomgeving aangenaam

herman

By Herman van Herterijck

"my ambition is to put the importance of pragmatic and continuous self-coaching on the agenda of current business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437