Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Bedrijfswaarden … ongekend is onbemind

Samenwerken, eerlijkheid, respect voor elkaar, openheid en enthousiasme. Het zijn ronkende bedrijfswaarden die te pas en te onpas de revue passeren. Loze woorden die tijdens mijn team coaching sessies weinig om het lijf blijken te hebben. Ze worden verkeerd of helemaal niet begrepen en vertalen zich zelden in het gewenste gedrag. Kortom, bedrijfswaarden komen zelden echt tot leven in een onderneming.

No big deal? Toch wel. Stel dat we morgen met z’n allen op de snelweg zouden rijden … zonder verkeersregels! Foute boel. Toegegeven, in ondernemingen zal het niet zo’n vaart lopen als werknemers het niet te nauw nemen met de waarden binnen hun bedrijf. Maar toch, bedrijfswaarden zijn essentieel. Goed verankerde waarden zorgen ervoor dat alle neuzen in dezelfde richting staan, ook als het even wat moeilijk loopt.

Verkeersregels kennen we in principe allemaal. Hardleerse chauffeurs betalen letterlijk het nodige leergeld maar uiteindelijk slagen we er met z’n allen in om dagelijks uren op een geciviliseerde manier (in de file) te rijden. Ook bedrijven betalen leergeld om hun eigen ‘verkeersstroom’ vlot te laten verlopen. Dagelijks moeten mensen met een verschillende nationaliteit, achtergrond, opleiding gestroomlijnd samenwerken. Misschien is de vergelijking met een snelweg zo gek nog niet. Toch?

Maar een bedrijf is amorf. Tegen de bedrijfswaarden zondigen is niet echt levensbedreigend – gelukkig maar – en een heus boetesysteem lijkt me alleszins meer dan een brug te ver. Maar hoe pakken we het dan wel best aan? Meestal hoor ik allerlei verhalen over kwartaalmeetings met de CEO en groots opgezette team building events. Smalend neuriet men er wel eens ‘Fietsen op de heide’ van Herman Van Veen bij …

Toch dringen de bedrijfswaarden vaak niet door, ondanks alle goede bedoelingen van het HR-team. Uit de praktijk kunnen we vijf oorzaken destilleren die het overbrengen van bedrijfswaarden fnuiken:
  1. Te veel top-down;
  2. Te ingewikkelde taal;
  3. Te veel items op de lijst;
  4. Te abstract - geen voorbeelden en dus geen herkenning;
  5. (last but not least!) Te weinig voorbeeldgedrag door de top.
Herleid daarom uw waslijst van bedrijfswaarden tot een korte checklist met regels waartegen de onderneming absoluut niet wil zondigen. De essentie. Een selectie van maximaal vijf vitale waarden voor de onderneming. Dit gebeurt best tijdens een cross-funtionele workshop met het leadership team. Zelf hecht ik veel belang aan volgende waarde:
  1. Actief luisteren (essentieel om in team te kunnen werken);
  2. Elkaar verantwoordelijk houden (maakt deel uit van delegeren);
  3. Entrepreneurial behaviour (essentieel om het strategisch plan uit te voeren);
  4. Zich telkens opnieuw inleven in de wereld van de klant (zonder deze focus is er geen blijvende groei).
Tot slot wil ik nog meegeven dat alles en dus ook bedrijfswaarden altijd mooi klinken op papier. Maar naast de theorie is er de praktijk. Binnen de onderneming moeten de werknemers de bedrijfswaarden dagelijks beleven en tot leven brengen. Herhaal de waarden bij elke gelegenheid, gebruik ze, stel voorbeeldgedrag voorop ... met andere woorden ... wees ook op het werk een goede pater familias!

Herman

By Herman van Herterijck

"my ambition is to put the importance of pragmatic and continuous self-coaching on the agenda of current business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437