Linkedin Twitter Facebook YouTube Mail

Goed voornemen: “Leef je leven zelf!”Bij het begin van een nieuw jaar kijken we vaak even achterom. We maken een balans op van het afgelopen jaar en we vragen ons af wat goed liep en wat vatbaar is voor verbetering. De lijstjes met goede voornemens binnen handbereik. Zelf doe ik dat ook.

Hoe zit het met mijn ‘work-life balance’? Ook 2017 dient zich aan als een druk jaar, met een overvloed van impulsen en een niet-aflatende stroom van informatie en prikkels. Eigenlijk worden we, zonder dat we het beseffen, continu achtervolgd door ons mobieltje. Sociale media slapen nooit en delen ons de klok rond kleine prikjes uit. Want natuurlijk willen we niemand teleurstellen: elke boodschap schreeuwt om aandacht en de nieuwsgierige kwast in ons wrijft zich in de handen van plezier. Voyeurisme ligt altijd een beetje op de loer, of we dat nu willen of niet.

Ook op de werkvloer krijgen we continu prikjes: nog snel een mailtje beantwoorden en dan haasten we ons naar de volgende vergadering, ons mobieltje in de hand. Zijn al die vergaderingen echt noodzakelijk en verlopen ze wel geordend en efficiënt? Meestal niet, hoor ik je denken. De ‘overdreven vergadercultuur’ – te veel, te lang, te warrig vergaderen – is een nauwelijks te onderschatten probleem.

Op het einde van de dag of op het einde van de werkweek voelen we ons vaak wat uitgeblust. Vermoeid kruipen we achter het stuur en komen dan terecht in een – jawel – monsterfile op vrijdag, bij de uittocht naar het weekend. Het is een beetje een karikatuur maar je snapt ongetwijfeld wat ik bedoel. Blijft er nog voldoende tijd over voor je familie?

Een kleine test.
  1. Zet je je mobieltje wel eens volledig uit als je thuiskomt?
  2. Lees je nog snel wat e-mails voor of na het eten met je familie?
  3. Als je eens echt kan relaxen tijdens het weekend, val je dan oververmoeid in slaap?
  4. Moet je je tijdens het weekend voortdurend haasten om alle uitgestelde taken uit te voeren?
  5. Hoeveel avonden per week (en weekends per maand) maak je echt volledig vrij voor je familie? En voor je eigen ontspanning en ontwikkeling?
Welke score geef je jezelf?
Ik ga je niet beoordelen, maar ik kan je wel een paar tips geven.

Analyseer wekelijks je zakelijke én familiale taken – alles samen! - en splits ze op in twee categorieën:
  • Wat is dringend?
  • Wat is belangrijk?
Twee types:
  • Als ‘dringend’ de bovenhand krijgt, betekent dit dat je te veel in ‘overdrive’ werkt, te veel achter de feiten moet aanlopen en te veel alles ziet als een crisis. Misschien ben je wat overmoedig? Of misschien kan je geen ‘nee’ zeggen? In ieder geval: let op want een burn-out ligt op de loer.
  • Als ‘belangrijk’ de bovenhand krijgt, ben je goed bezig. Je lost de zaken proactief op, je weet hoe je moet delegeren en hoe je je kan omringen met goede medewerkers. Je bent dan ook meer dan waarschijnlijk een goede timemanager en je hebt jezelf voldoende onder controle om niet op elke impuls te reageren.
Vergeet vooral ook niet voor wie je zo hard werkt. En vooral: wat als je door te veel ‘dringend gedrag’ net die mensen - je familie en je vrienden – verwaarloost, en ze zelfs dreigt te verliezen? Dan is het evenwicht helemaal zoek, want net voor hen doe je het allemaal, niet?

Doe er iets aan! Durf verder te gaan dan de klassieke voornemens bij het nieuwe jaar. Durf je leven echt te veranderen! Vergeet nooit dat je maar één leven hebt. Als je gelukkig wil zijn, moet je zelf in actie komen. Je werkgever kan daarbij een belangrijke rol spelen maar je bent zelf verantwoordelijk.

Doe alles met mate. Zorg ervoor dat je niet wordt geleefd, leef je leven zelf!

Prettig weekend,

Herman

By Herman van Herterijck

"my ambition is to put the importance of pragmatic and continuous self-coaching on the agenda of current business leaders"

Share this column:
Stay inspired and receive your new column every two weeks

We want to give the people in our network a little bit of inspiration on a regular basis. We will never send you any spam.

Prefered language
Logo star-snippets.com

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 435

Notice: Undefined index: tencompany.org in /var/www/web14/htdocs/application/modules/site/controllers/StarController.php on line 437